Zengin Eden İş Fikri; Orkide Yetiştiriciliği
Siz değerli okuyucularımız için bu hafta inovatif bir iş fikri paylaşmak istiyoruz. Sadece ticaret yapanlar için değil, ticarete atılmak isteyenler için de inovasyon yapmak istedik. Öncelikle size çok özel bir orkideden bahsedeyim ; Salep Orkidesi. İsminden anladım salep yapılıyor diye düşünmeye başladıysanız, bilmediğiniz özel bazı güçleri daha var bu orkidenin. O çok sevdiğimiz dondurmaya kıvam ve tat vermektedir. Ayrıca, sadece Türkiye de yetiştirilebilen, yurt dışına çıkarılması yasak, müşterisi hazır ve çok karlı bir iş. Kg Fiyatı ise 25 tl ile 300 tl arasında değişmekte. Ege bölgesi başta olmak üzere, bir çok bölgemizde de yetiştirilebilmektedir
Salep Orkidesi Endemik bitki çeşidi arasındadır ve Türkiye endemik bitki çeşitliliği açısından en zengin ülkelerden birisi. Endemik bitki o ülkeye, bölgeye has yetişen bitki anlamına gelmektedir. Türkiye de bulunan bitki türleri arası da 10.000 çeşit bitkiden 3.000 tanesi bu sınıfa girmektedir. Ne yazık ki endemik bitkiler doğaya özgüdür, bu sebepten ekimi ve toplaması yapılabilen çeşit sayısı sadece 400 adettir.
Salep bitkisinin tohumu yumrusunda bulunmaktadır ve kökünden sökülen orkide tekrar yetiştirilememektedir. Bu da karşımıza çok önemli bir sorunu çıkartıyor. Artan talep ve tüketim doğrultusunda salep bitkisi 10 yıl içerisinde yok olma tehlikesi ile karşı kaşıya. İyi haber salep bitkisi kültür olarak yetiştirilmeye başladı. Bu tehlikeyi fark eden dondurma üreticilerimizden MADO 20 yıldır bu konu üzerinde çalışıyor. Çalışmalarının da sonucu aldılar. Artık salep bitkisi kültür olarak üretilebiliyor ve şu an da çiftçilerin üretimi için hazır. Şimdi yetiştirilen orkide yumruları 3 4 tohum verebiliyor. Sizler de bahçenizde salep orkidesi yetiştirebilir ve ilk tohumdan sonrasını kendinize tohumluk ayırabilirsiniz.
Bir iyi haber daha; yaptığımız işlerin hepsinde en büyük sorun her zaman ürettiğimiz ürün veya hizmetin satış konusu. Salep orkide de böyle bir sorununuz olmayacak çünkü müşterisi hazır. Mado ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bu konuda çiftçilere yardımcı olabileceklerini belirtiyorlar.
Gelelim maliyet kısmına; Eylül aylarında ekimine başlayan sahlep orkidesi Nisan aylarında toplanmaya başlar. Patates ile benzer şekilde ekilen sahlep bitkisinin en önemli maliyeti ise tohum yumrusudur. Tabi bu ilk başta sizin için üzücü olsa da hasattan sonra bu yüksek fiyatlar yüzünüzü güldürecektir. 1 Dekarlık bir alana ortalama 200 kg yumru ekebilirsiniz ki buda tohum maliyetini 5.000 tl’ye çıkarmaktadır. Diğer maliyetler ile birlikte ortalama 6.000-7.000 tl civarında olmaktadır. İyi tarafı 200 kg ektiğiniz sahlep yumrusu hasat zamanı ortalama 750 kg olur. Tekrar ekim için 200 kg yumrunuzu ayırıp kalan 550 kg satabilirsiniz. 550 kg yumruyu hiç işlemeden satmak isterseniz 25 tl’den satıp 13.750 tl kar elde edebilirsiniz. Eğer toz halinde satmak isterseniz de kilosunu 250 – 300 tl gibi ciddi bir fiyata satabilirsiniz. Bu arada 1 yumru ortalama 5 gr civarında gelmektedir.